BRCT-Timisoara
BRCT-Timisoara
   

   

BRCT-Timisoara BRCT-Timisoara
Informatii generale
Noutăţi
Prezentare regiune
Organizare instituţională
Hotărâri AG şi Decizii CD
Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia
Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia
Programul de Vecinătate România-Serbia 2004-2006
Comunicare
Vizibilitate
Oportunităţi de angajare
Galerie foto
Contact
Legături utile
Ziua Cooperarii Europene
2014-2020

Stirile BRCT Timisoara in format XML
BRCT-Timisoara - RSS feader
Home | Prezentare regiune | Judetul Caras-Severin

Judetul Caras-Severin


Situat în partea de sud-vest a României, județul Caraș-Severin este al treilea ca mărime din Romania și se învecinează la nord-vest cu judeţul Timiş, la nord-est cu judeţul Hunedoara, la est cu judeţul Gorj, la sud-est cu judeţul Mehedinţi, iar în partea de sud-vest cu Serbia, graniţa de stat având o lungime totală de 134 km, din care 64 km graniţă fluvială reprezentată de fluviul Dunărea.

Judeţul cuprinde un număr de 77 unităţi administrativ-teritoriale, din care 2 municipii, 6 oraşe și 69 de comune. Cele mai importante localităţi din judeţul Caraş-Severin sunt: Reşiţa, Caransebeş, Băile Herculane, Oraviţa, Moldova Nouă, Bocşa, Anina, Oţelul Roşu, etc.

Caraș-Severin se suprapune în cea mai mare parte a sa, peste teritoriul Banatului Montan. Specifică pentru istoria Banatului Montan sunt multietnicitatea şi implicit multiculturalitatea, ce-şi au rădăcinile în zorii Evului Mediu şi care explică de ce Banatul a devenit în timp un spaţiu intercultural și al toleranţei interetnice.

Având 65% din suprafaţa sa zonă muntoasă, potenţialul turistic al judeţului Caraş-Severin, de mare valoare şi atractivitate, este datorat cadrului natural, resurselor balneare, monumentelor istorice şi de artă, precum şi bogăţiei fondului etnofolcloric. Atracţiile turistice ale judeţului pot fi întâlnite la tot pasul, dar cele mai importante dintre acestea sunt: Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Parcul Naţional Domogled, Parcul Naţional Porţile de Fier, Poiana Mărului - Muntele Mic, Lacul Trei Ape, peşterile şi avenele carstice - unde se pot practica sporturi de nişă, prima cale ferată din România: Oraviţa-Anina,  mănăstiri, etc.

Din punct de vedere economic, județul a fost caracterizat de existența mai multor întreprinderi care desfășurau activități în domeniul industrial și extractiv. Dezvoltarea industrială timpurie a judeţului a fost favorizată de existenţa în zonă a unor importante resurse naturale neregenerabile: zăcăminte de minereu de fier (Ocna de Fier, Dognecea, etc.), cărbuni (Secu, Doman, Anina), calcar metalurgic, argilă refractară (Anina), dolomită (Armeniş), cuarţ (Târnova), zăcăminte de cupru (Dognecea, Oraviţa, Sasca Montană şi Moldova Nouă). În prezent, majoritatea unităţilor miniere din judeţ s-au închis.

Infrastructura rutieră a județului Caraș-Severin are o lungime de 1944 de km cu o densitate medie de 22,8km/100 de km² de teritoriu.  Cel mai important drum care străbate județul este E70, care vine din Serbia (Belgrad) și face legătura prin Timișoara cu capitala României. În ceea ce privește legătura cu Serbia, județul Caraș-Severin beneficiază de două puncte de trecere a frontierei la Naidăș și Moldova Nouă pe DN 57 – Oravița-Moldova Nouă.

Transportul naval. Județul Caraș-Severin are acces direct, pe o lungime de 64 de km, la coridorul fluvial Dunărea, care face legătura între Europa Centrală și de Vest cu Marea Neagră, există doar un singur port pentru mărfuri și călători la Moldova Nouă.  Deși, transportul fluvial pe Dunăre este bine dezvoltat, județul beneficiază în mică măsură de această oportunitate.

Informaţii utile:
Consiliul Judeţean Caraş-Severin

ADR Vest

Direcţia Judeţeană de Statistică Caraş-Severin

 

Documente utile:
Planul de Dezvoltare Regională 2014-2020

 

 


 Timiș Caraș-Severin  Mehedinți  Branicevo
 Banatul de Nord
 Banatul Central
 Banatul de Sud
 Borski

 

Curs valutar 20.09.2019

EURO 4.7432 0.04% crestere
USD 4.2921 0.18% crestere
Gr. aur 207.5291 0.00% stationare


EUROPA - Portalul Uniunii Europene
Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia
Termen limita
ADR VEST
ADR Sud-Vest Oltenia
European Cooperation Day
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice
InforEuro© 2008 Continutul acestui site este proprietatea BRCT Timisoara. ® Powered by 3Waves.net Studio

Steagul Uniunii Europene Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Intreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web. Pentru informații despre celelalte programe finanțate de Uniunea Europeană în România, cât și pentru informații detaliate privind Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați adresa web a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Pentru eventuale sesizări vă rugăm să ne contactați.