BRCT-Timisoara
BRCT-Timisoara
   

   

BRCT-Timisoara BRCT-Timisoara
Informatii generale
Noutăţi
Prezentare regiune
Organizare instituţională
Hotărâri AG şi Decizii CD
Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia
Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia
Programul de Vecinătate România-Serbia 2004-2006
Comunicare
Vizibilitate
Oportunităţi de angajare
Galerie foto
Contact
Legături utile
Ziua Cooperarii Europene
2014-2020

Stirile BRCT Timisoara in format XML
BRCT-Timisoara - RSS feader
Home | Prezentare regiune | Prezentare regiune

Prezentare regiuneRegiunea de graniţă eligibilă în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră dintre România şi Serbia acoperă zona de sud-est a Bazinului Carpatic şi integrează judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi din România, districtele Borski, Branicevski, Banatul de Sud, Banatul Central şi Banatul de Nord din Serbia, un teritoriu care depăşeşte 39.000 kilometri pătrați, cu o populaţie de aproximativ 2,3 milioane de locuitori.

Acest areal transfrontalier, a reprezentat de-a lungul istoriei, o zonă de confluență situată de-a lungul Dunării, clădită pe un suport solid, bazat pe valorile umane și naturale cu care au fost înzestrați locuitorii acestor meleaguri. Această regiune de confluență a diferitelor culturi europene a adunat și șlefuit veac după veac, un mozaic cultural unic și inegalabil făurit de comunitățile de români, sârbi, maghiari, germani, croați, slovaci, ucraineni, bulgari, etc. care se învecinează de o parte și de cealaltă a graniței de stat dintre România și Serbia. Efectele sunt vizibile fără efort în toate comunitățile de la Zrenjanin la Dr.Tr. Severin, de la Timișoara la Bor sau de la Vârșeț la Reșița.

Cooperarea tradițională, dar și relațiile culturale economice și sociale existente între aceste comunități locale de-a lungul istoriei și până astăzi au fost argumente solide pentru a trece spre următorul stadiu de colaborare și dezvoltare regională și teritorială.

Efectele cooperări transfrontaliere sunt crearea de legături care transcend granițele româno-sârbe și provoacă soluții, oportunități și realizări comune pentru problemele identificate. Programele implementate de Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara au integrat noi factori de creștere economică, în special prin promovarea dimensiunilor sociale și de mediu ale economiei, pentru a fi în linie cu strategiile europene pentru îmbunătățirea competitivității economice a teritoriilor de frontieră dintre România și Republica Serbia.


 Timiș Caraș-Severin  Mehedinți  Branicevo
 Banatul de Nord
 Banatul Central
 Banatul de Sud
 Borski
Curs valutar 18.11.2019

EURO 4.7729 0.13% crestere
USD 4.3159 -0.15% scadere
Gr. aur 202.3260 0.00% stationare


EUROPA - Portalul Uniunii Europene
Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia
Termen limita
ADR VEST
ADR Sud-Vest Oltenia
European Cooperation Day
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice
InforEuro© 2008 Continutul acestui site este proprietatea BRCT Timisoara. ® Powered by 3Waves.net Studio

Steagul Uniunii Europene Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Intreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web. Pentru informații despre celelalte programe finanțate de Uniunea Europeană în România, cât și pentru informații detaliate privind Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați adresa web a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Pentru eventuale sesizări vă rugăm să ne contactați.