BRCT-Timisoara
BRCT-Timisoara
   

   

BRCT-Timisoara BRCT-Timisoara
Informatii generale
Noutăţi
Prezentare regiune
Organizare instituţională
Hotărâri AG şi Decizii CD
Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia
Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia
Programul de Vecinătate România-Serbia 2004-2006
Comunicare
Vizibilitate
Oportunităţi de angajare
Galerie foto
Contact
Legături utile
Ziua Cooperarii Europene
2014-2020
Achiziții publice

Stirile BRCT Timisoara in format XML
BRCT-Timisoara - RSS feader
Home | Ziua Cooperarii Europene | Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA)

Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA)


Instrumentul de asistenţă pentru preaderare (IPA) oferă asistenţă ţărilor angajate în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE) pentru perioada 2007-2013.

Obiectivul IPA este îmbunătăţirea eficacităţii şi coerenţei asistenţei, prin intermediul unui cadru unic pentru consolidarea capacităţii instituţionale, a cooperării transfrontaliere, a dezvoltării economice şi sociale, precum şi a dezvoltării rurale. Asistenţa acordată vine în sprijinul procesului de stabilizare şi de asociere a ţărilor candidate şi a ţărilor potenţial candidate, respectând totodată specificităţile fiecăreia şi procesele în care sunt implicate.

Instrumentul de asistență pentru preaderare oferă un cadru unic şi raţionalizat, ca atare, IPA a înlocuit, începând cu data de 1 ianuarie 2007, programele europene pentru perioada 2000-2006, şi anume:
  • programele în favoarea ţărilor candidate: Phare, SAPARD, ISPA, programele de cooperare transfrontalieră (PCTF) în cadrul Phare;
  • programele în favoarea ţărilor potenţial candidate: programul CARDS.

Programele IPA de cooperare transfrontalieră dintre statele membre și statele candidate sunt o „nouă generație” de programe de cooperare la granițele externe ale UE. Toți participanții implicați în implementarea proiectelor respectă aceleași reguli, implementează proiectul în comun cu partenerii transfrontalieri și administrează în comun bugetul proiectului. Acestea permit stabilirea unor relații de lungă durată între oamenii implicați în proiect, activități transfrontaliere comune care să contribuie la dezvoltarea economică, dezvoltarea infrastructurii, protecția mediului și susținerea cercetării, culturii și a educației. De asemenea, contribuie la creșterea coeziunii sociale de-a lungul granițelor externe. Mai mult decât atât, prin intermediul proceselor de identificare a ideilor de proiect, aplicare pentru finanțare și de implementare a proiectului, partenerii din statele candidate acumulează experiență valoroasă în managementul fondurilor europene.

La granițe, ne dezvoltăm împreună, sloganul Zilei Cooperării Europene, reflectă cu adevărat activitățile desfășurate în cadrul programelor IPA de cooperare transfrontalieră:

  • asigură și dezvoltă autorităților din statele candidate capacitatea de gestionare a fondurilor europene;
  • asigură partenerilor din zona de graniță cunoștințe și experiențe în pregătirea, aplicarea și implementarea proiectelor, în concordanță cu prevederile legislative europene;
  • promovează și îmbunătățește cooperarea instituțiilor de țările învecinate, atât la nivel local, cât și la nivel central;
  • promovează importanța aderării la Uniunea Europeană și la împărtășirea acelorași valori.


Curs valutar 28.03.2024

EURO 4.9730 0.04% crestere
USD 4.6085 0.42% crestere
Gr. aur 327.8351 0.00% stationare


EUROPA - Portalul Uniunii Europene
ADR VEST
ADR Sud-Vest Oltenia
European Cooperation Day
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice
InforEuro



© 2008 Continutul acestui site este proprietatea BRCT Timisoara. ® Powered by 3Waves.net Studio

Steagul Uniunii Europene Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Intreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web. Pentru informații despre celelalte programe finanțate de Uniunea Europeană în România, cât și pentru informații detaliate privind Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați adresa web a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Pentru eventuale sesizări vă rugăm să ne contactați.