BRCT-Timisoara
BRCT-Timisoara
   

   

BRCT-Timisoara BRCT-Timisoara
Informatii generale
Noutăţi
Prezentare regiune
Organizare instituţională
Hotărâri AG şi Decizii CD
Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia
Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia
Programul de Vecinătate România-Serbia 2004-2006
Comunicare
Vizibilitate
Oportunităţi de angajare
Galerie foto
Contact
Legături utile
Ziua Cooperarii Europene
2014-2020

Stirile BRCT Timisoara in format XML
BRCT-Timisoara - RSS feader
Home | Prezentare regiune | Judetul Mehedinti

Judetul Mehedinti


Județul Mehedinți se află situat în partea de sud-vest a României, pe malul stâng al Dunării la ieșirea acesteia din defileu și se învecinează cu județele: Caraș-Severin la Vest, Gorj la Nord și Dolj la sud-est. La sud se învecinează cu Bulgaria și Serbia. Din punct de vedere al organizării administrative în componența județului intră 2 municipii (Drobeta-Turnu Severin și Orșova), 3 orașe (Baia de Arama, Strehaia și Vânju Mare), 61 comune și 344 sate.

Potenţialul turistic al judeţului Mehedinţi se bazează pe frumuseţea naturală creată de fluviul Dunărea în zona de sud, iar în partea nordică diversitatea reliefului din zona muntoasă este o atracţie pentru orice iubitor al naturii. Cea mai înaltă treaptă de relief este alcătuită din munții Mehedinți și Cernei, treapta mijlocie cuprinde podișul Mehedinți, dealurile Motrului și câmpia înalta a Bălăciței, cea mai joasă treaptă, Câmpia Blahniței este alcătuită în mare parte din terasele Dunării. Cel mai important curs de apă este fluviul Dunărea, care reprezintă hotarul natural al județului pe o lungime de 192 km cu Serbia și Bulgaria. Pe teritoriul județului se varsă în Dunăre râurile: Cerna, Bahna, Topolnița, Blahnița și Drincea.

Din punct de vedere economic în județ există capacități de producție în domeniul construcțiilor navale, de vagoane,  de prelucrare a lemnului, de fabricare a produselor anorganice, de fabricare a mobilierului din lemn, a celulozei si a hârtiei, a confecțiilor textile, industriei alimentare, capacități de extragerea cărbunelui și de producere a energiei electrice (hidro și termo). Cele mai importante resurse ale subsolului sunt: cărbunele, calcarul, ardezia, nisipul și apele sulfuroase.

Avantajat de poziția geografică, cu deschidere la Dunăre, județul Mehedinți a cunoscut încă din vechime o bogată activitate de comerț, de transporturi navale în special cele de mărfuri. Transporturile rutiere dispun de o rețea de 1856 km, din care drumuri naționale și europene 374 km, cea mai importantă șosea fiind E70 Timișoara-București, iar darea în folosință a Canalului Rin - Main - Dunăre a pus reședința județului, municipiul Drobeta Turnu Severin, în contact direct cu toate orașele riverane de la Marea Neagră și până la Marea Nordului.

Podul de la sistemul Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier a scurtat distanțele rutiere dintre Drobeta-Turnu Severin și diferite orașe europene din zona Balcanică, inclusiv Serbia.

Informaţii utile:
Portalul de Administrație Publică al Județului Mehedinți
ADR Sud-Vest Oltenia
Direcţia Judeţeană de Statistică Mehedinţi

Documente utile:
Plan de Dezvoltare Regională 2014-2020


 Timiș Caraș-Severin  Mehedinți  Branicevo
 Banatul de Nord
 Banatul Central
 Banatul de Sud
 Borski

Curs valutar 20.09.2019

EURO 4.7432 0.04% crestere
USD 4.2921 0.18% crestere
Gr. aur 207.5291 0.00% stationare


EUROPA - Portalul Uniunii Europene
Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia
Termen limita
ADR VEST
ADR Sud-Vest Oltenia
European Cooperation Day
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice
InforEuro© 2008 Continutul acestui site este proprietatea BRCT Timisoara. ® Powered by 3Waves.net Studio

Steagul Uniunii Europene Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Intreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web. Pentru informații despre celelalte programe finanțate de Uniunea Europeană în România, cât și pentru informații detaliate privind Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați adresa web a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Pentru eventuale sesizări vă rugăm să ne contactați.