BRCT-Timisoara
BRCT-Timisoara
   

   

BRCT-Timisoara BRCT-Timisoara
Informatii generale
Noutăţi
Prezentare regiune
Organizare instituţională
Hotărâri AG şi Decizii CD
Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia
Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia
Programul de Vecinătate România-Serbia 2004-2006
Comunicare
Vizibilitate
Oportunităţi de angajare
Galerie foto
Contact
Legături utile
Ziua Cooperarii Europene
2014-2020

Stirile BRCT Timisoara in format XML
BRCT-Timisoara - RSS feader
Home | Prezentare regiune | Judetul Timis

Judetul Timis


Județul Timiș este situat în vestul României, fiind cel mai mare judeţ din ţară ca întindere, cu o suprafaţă de 8.697 km², ceea ce reprezintă 3,65% din suprafaţa României. Se învecinează la Vest cu Serbia şi cu Ungaria, la Est cu judeţul Hunedoara, la Nord cu judeţul Arad, iar la sud-est cu judeţul Caraș-Severin. Din punct de vedere al organizării administrative, judeţul Timiş este compus din 99 de unităţi administrativ-teritoriale: 2 municipii, 8 oraşe și 89 comune.

Reşedinţa judeţului este Timişoara, atestată documentar în anul 1266 şi ca oraş din anul 1342, numele fiind luat de la râul Timişel sau Timişul Mic. Orașul a primit denumirea de <Mica Vienă>, fiind printre primele oraşe ale lumii care a avut tramvai tras de cai în anul 1869 şi primul oraş din Europa iluminat electric în 1885. Important centru industrial, social, cultural şi ştiinţific, simbol al Revoluţiei din 1989, Timişoara este oraşul cel mai important din această regiune.

Economia judeţului este puternică şi diversificată, fiind susţinută de tradiţia industrială, poziţia geo-economică favorabilă şi forţa de muncă înalt calificată, de cultură occidentală, atuuri care sunt confirmate astăzi de prezenţa numeroasă a investitorilor, autohtoni şi străini.

Infrastructura fizică creează premiza oricărei dezvoltări economice susţinute. Judeţul este străbătut de două linii internaţionale de cale ferată: Bucureşti - Craiova – Timişoara, cu continuare spre Serbia prin Stamora-Moraviţa și Ungaria prin Arad. Infrastructura rutieră aflată în perimetrul punctelor de frontieră este în parte modernizată, necesitând doar parţial noi investiţii. Pe teritoriul judeţului Timiş există un punct de trecere a frontierei dintre Ungaria şi România la Cenad şi două treceri de frontieră dintre Serbia şi România la Jimbolia şi Moraviţa, prin Deta. În prezent au fost demarate lucrările la o autostradă (A1) care va face legătura între Nădlac – Arad – Timișoara și continuare spre Lugoj - Deva – București.

Transporturile aeriene se desfășoară pe Aeroportul Internaţional Timişoara, al doilea ca mărime din România, aeroport care colaborează constant cu mai multe companii aeriene, facilitând legături rapide pentru pasageri şi marfă.

Infrastructura de învăţământ, datorită caracterului multietnic al populaţiei din judeţ, este caracterizat de existenţa mai multor instituții educaționale care au ca limbă de predare limba minorităţilor etnice (limba maghiară, germană, sârbă, slovacă, etc.) sau o limbă de circulaţie internaţională. În Timişoara şi în judeţ, învăţământul superior cunoaşte o puternică dezvoltare, atât în cadrul celor 4 universităţi de stat, cât şi în cadrul unor universităţi private autorizate sau acreditate.Informaţii utile:
Consiliul Judeţean Timiș

ADR Vest

Direcţia Judeţeană de Statistică Timiș

 

Documente utile:
Planul de Dezvoltare Regională 2014-2020


 Timiș Caraș-Severin  Mehedinți  Branicevo
 Banatul de Nord
 Banatul Central
 Banatul de Sud
 Borski

Curs valutar 20.09.2019

EURO 4.7432 0.04% crestere
USD 4.2921 0.18% crestere
Gr. aur 207.5291 0.00% stationare


EUROPA - Portalul Uniunii Europene
Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia
Termen limita
ADR VEST
ADR Sud-Vest Oltenia
European Cooperation Day
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice
InforEuro© 2008 Continutul acestui site este proprietatea BRCT Timisoara. ® Powered by 3Waves.net Studio

Steagul Uniunii Europene Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Intreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web. Pentru informații despre celelalte programe finanțate de Uniunea Europeană în România, cât și pentru informații detaliate privind Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați adresa web a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Pentru eventuale sesizări vă rugăm să ne contactați.